Publicerat: / Allmänt

Yamila 10 months

Månaderna går och vår lilla bebis är inte längre någon bebis.
Yamila går på snabba stadiga ben och försöker sig på att öka farten ännu men springa klarar inte benen än. Men nästan!
Krypandet har hon helt övergivit och tar sig helt och hållet fram på två ben.
 
18 mars 2015 vid rådgivningsbesöket hade Yamila följande mått:
Vikt 10,030 kg
Längd 77,8 cm
Huv. omkr. 44,3 cm
( 3cm längre än sin syster vid samma ålder )

 
Yamila är nyfiken, snabb och har långa fingrar. Precis som det ska vara. Hon accepterar ganska långt ett nej och börjar leka med något annat ifall vi säger att det är något hon inte får.
Hon leker bra själv i lekrummet eller tillsammans med sin storasyster. Lego är Yamilas favorit och att bli kittlad och busa gillar hon också.
 
Yamila vet vad hon vill och säger till när något inte är som hon vill. Ofta får hon bara foga sig efter storasysters upptåg eller önskemål men misstänker att det inte tar många månader innan Milaya börjar få igen. Riva Milaya i håret eller att ta hennes napp (tutte) är redan små hyss som Yamila kan och använder sig av ofta.
 
Fyra stycken små tänder sticker fram, först kom de två nere vid 8 månader och sen de två framtänderna uppe vid 9 månader. Lite problem med nattsömnen har vi haft i och med tandlossningen men ingen direkt feber som kunde kopplas ihop med att tänderna kommit fram. Grinig och mammig har Yamila varit i omgångar men svårt att säga om det beror på utvecklingsfaser eller tandlossning. Gissar på det första.
 
Uttrycker sig med ljud gör Yamila mer och mer.
  • Mamma eller mamam säger hon och har sagt mer än en månad redan.
  • Pappap kom strax därefter men det använder hon inte lika ofta.
  • Aiai säger Yamila och tittar på oss och väntar vi ska säga Ajaj, när hon håller på att göra något som hon vet att hon inte får.
  • Hej Hej säger Yamila när någon kommer eller går. Starkt Hej kan man hälsas av i dörren.
  • TaTa är en rolig lek och hon kommer ofta med saker och tycker det är väldigt kul att få ge dem och sen få tillbaka dem. TaTa säger Yamila med ett stort leende.
  • Är rätt säker på att hon sa Ampa idag när jag berättar var lampan är ovanför köksbordet. Hon pekar och skrattar och tycker den är så intressant nu då den fått ett namn.
Förra veckan övade Yamila på att gå ute med skor ett par gånger och det gick riktigt bra. Några meter åt gången kom hon i allafall utan att ramla. Bara det blir lite torrare ute ska vi börja öva på allvar. När man är 10 månader kan man inte behöva ha så bråttom =)
 
Yamilas "problem" just nu är att hon är väldigt känslig och inte klarar av något annat än purémat. Ingen som helst mosmat har hittills fungerat, inte ens mosad banan. Den ska vara helt puréad för att hon inte ska spy floder över sig själv och matbordet. Majsknäcke har vi introducerat som smälter i munnen och det fungerar, men hon spottar ut det mesta. Majs t.ex. som hon får plocka själv spottar hon ut eller kastar upp.
Hon har fått orders från rdg att öva men inte så lätt att öva när allt kommer upp igen... Vi lever i tron att hon bara är sen med just det här och att hon snart lär sig hantera mosmat och så småningom vanlig mat.
 
Yamila har enda från början varit dålig på sovandet dagtid. Det har oftast och mestadels handlat om 2 tupplurer på 20-30 min./dag. Alltför litet alltså...
Det har inte spelat någon roll om det varit inomhus i sängen eller ute i vagnen.
Men NU senaste månaden har det börjat gå bättre och bättre.
Nu sover Yamila lätt 3 timmar ute i vagnen i ett sträck!
Ibland lite mer och ibland lite mindre. Men då sover hon bara en gång/dag med möjligen en kort tupplur på eftermiddagssidan. Annars går hon nu och vilar kring 10-tiden och sover tills hon vaknar.
 
Yamilas nattsömn är helt okej. Hon vaknar allt emellan 1-5 ggr/natt. Kväll tar hon kring kl 20 och morgon kl 05-06 oftast. Den icke morgonpigga mamman gillar det inte men hellre det än ett barn som går i säng sent på kvällen. Plus att det inte har gjort någon skillnad. Hon vaknar den tiden på morgonen endå. Får vi sovmorgon till halv 7 så är det en fantastisk början på dagen =)
 
Sen är Yamila allmänt söt och snäll, vilket väl alla föräldrar tycker om sina barn. Men hon har varit lätt från början och förutom att hon har "mamma är bäst, ingen protest" attityd och helst vill vara med mamma så är hon fortfarande en enkel liten dam med hjärtat på rätta stället.
Vi är så lyckliga att Yamila blev just vår dotter!
 
 
 


Postat av: Anki

Hur får du dagarna att gå då ni börjar på så tidigt? Jag tycker dagen blir oändligt lång de ggr N vaknar före 7, men han sover ju inte längre middag så någon paus blir det ju aldrig. Hoppas vi kan ta ngn lekparksdate då vädret blir bättre.

Svar: Dagarna tenderar bli långa... men vad gör man? Vi tar det oftast rätt lugnt på morgonen, sen utelek, lunch och har jag tur så vilar även M middag, annars blir ju som du vet dagen ännu längre. Sen finns det lyxdagar som idag (typ aldrig) då till och med jag fick vila ostört i 3 timmar!! Sen intalar jag mig, bara ett par år till, sen struntar dom i ifall mor stiger ur sängen eller inte... (hoppas jag!) ;)
Patricia

2015-03-29 @ 20:57:09
http://www.roosbacken.fi

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Info text här ...