Publicerat: / Allmänt

I huset

I huset går det snabbt framåt nu. Kan inte påstå att Juan har mycket tid att jobba i huset men han tar sig mycket tid att jobba i huset nu.
Snart ska golvvärmen in och sen är det vattenledningar och el som väntar nu också. Sen är det bara att börja återuppbygga med allt vad vi har valt ut.Bärande balkar ska sättas upp här i stora "hålet".En av balkarna satte jag och sambon upp igår. Den längre och tyngre får han sätta upp med några karlar idag.
Sååååå snyggt!Sovrummen, här ska det snart också bli en ny farstu så att man intr kommer in genom huvuddörren direkt till sovrumsdörrarna.Nya badrumsdörren ska sättas in här till nya större badrummet som nu är skivat och klart. Väntar nu snällt på vvs installation.
Tvättrummet är också skivat! :)

Så vi är fortfarande förhoppningsfulla att kunna vara inflyttade innan snön kommer, då beror det bara på när den kommer :pPublicerat: / Allmänt

Holland

Igår kväll bokades resan till Holland.
12-17.9 blev det bestämt.
Ska bli jättekul att träffa alla i Holland och för Milaya att träffa den delen av släkten! Och för dem att träffa henne. Många av dem har ju inte träffat henne alls än.
Så denna resa är verkligen på tiden!

Men oj så jobbigt att resa med detta lilla monster nu!! Nej, jag ska tänka positivt, hon kan ju faktiskt överraska mig genom att vara en riktig ängel :)

Vi ville flyga från Vasa men det var omöjligt. Antingen flera tusen euro eller flera tusen timmer med mellanlandningar. Så nu blev det från huvudstaden vilket ju betyder många timmar i bil istället :/

Men det blir nog bra med många pauser och en extra kappsäck med tålamod :)


Publicerat: / Allmänt

Världens bästa ponny

Ikväll kommer lillponnysen Klipper hem till stallet.
Charmtrollet har varit hos sin fodervärd i nästan 16 månader nu.
Ska bli så kul att träffa ponnyn samtidigt som jag önskar att de två skulle få hålla ihop. Klipper och tjejen som varit fodervärd är nämligen nästan ihoplimmade nuförtiden!

Men ska självklart bli kul att få hem ponnyn. Behöver bara hitta en ryttare till honom nu!

Publicerat: / Allmänt

Milaya 15 månader

För nästan två veckor sedan blev vår Milaya 15 månader.
Det firade vi i soffan hela den veckan då lillfröken hade feber upp till 40 grader.
En hörntand senare så var febern borta 5 dagar senare. En hörntand uppe pickar nu alltså fram och flera andra tänder är på väg. Milaya har nu 9 tänder.
 
15 månader känns lite som en milstolpe. Innan ett år var milstolparna varje månad. Nu är dom var tredje månad. Kan också bero på rdg-besöken men känns annars också som punkter man tänker på.
 
 
 
Milaya är nu  81 cm lång & 12,1 kg.
 

Hon lär sig nya saker hela tiden. Klättra, sparka boll, kasta boll, springa, leka med dockor, peka och visa var saker finns, hämta det man ber om och framförallt lär hon sig att säga nya ord nästan varje dag.
 
Ordförrådet just nu:

mamma
Dadda -pappa
Offa -moffa
Mommo
Åffa -soffa
Åcka -klocka
Beebi -bebis
Kisse
Bii -byr (en av hästarna)
Tide 
Dää -där
Titta
Inka -skinka
Sussa
Giis -grisen
Tatto -traktor
 
Och så kan det finnas fler jag inte kommer på nu pkus en massa som är svåtolkat :)
 
Dricker mjölk nattetid görs fortfarande i detta hus. Äter bra på dagarna iaf och mor är för trött för att ändra på det.
Sover allt mellan 1-3,5 timmar dagtid. Går och sova 20-21 tiden och har oftast 12 timmars nätter.
 
Sov riktigt dåligt några veckor före och under febern nu. Bara ca 20-40 minuter åt gången och med mycket gråt och tuggande. Resulterade i en gnällig och trött tjej dagtid men nu är vi på rätt spår igen med positiv liten och då även piggare mor.
 
Milayas stora idol just nu är moffa och hans maskiner.
När liten behöver tröst är det dock endast mamma som duger.
Annars är milaya nöjd med nästan vem som helst. Skalliga män kan dock vara skrämmande men annat har inte märkts att hon har någon som helst skillnad.
 
Musik är fortfarande bra underhållning. Ibland dansar hon och ibland försöker hon sjunga också! I låten Blinka lilla stjärna där har hon försökt sjunga med men endast ordet dää som är förståeligt :)
 
En liten underbar tjej vi har som snart är smartare än oss tillsammans!
 
 

Publicerat: / Allmänt

Långritt med lyxpicknick

Roligaste kvällen på väldigt länge hade jag ikväll med vännen från BB.

Islandshästmänniskorna i österbotten är inte särskilt många men jag hittade en av dem på vcs :)

Ikväll var vi ut på vår första men inte sista gemensamma ridtur och firade det gela med en lyxig picknick i skogen.

Det blev sammanlagt 3,5 timme ute i det fria varav det picknicken ca. 1 timme.

Bubbel i glasen hade vi och ostar, vindruvor, choklad, melon och annat smått & gott hade vi på faten.

På tisdag lider åtminstone en av oss troligen av träningsvärk men det var det värt! :)
Publicerat: / Allmänt

I huset...

... Är sambon just nu och jobbar för fullt. En av mina morbröder är här också för andra dagen i rad och fixar med vvs. Min pappa är också hemma och ger dem en hjälpande hand med lite allt möjligt.
Jag ligger på soffan just nu men agerar kaffekock åt gubbarna.

Det händer massor i huset nu. Fast med mina "förstår mig inte alls"-ögon så ser det mest bara ut som ett kaos som aldrig kommer att bli färdigt!

Vi har inte satt något datum på när vi ska vara inflyttade men vi har iaf bestämt att julen ska firas i huset. Förhoppningsvis flyttar vi in tidigare än så.

Några bilder på kaoset som det såg ut igår kväll.


Nya badrumsdörren kommer att hamna i detta hål som öppnades upp med motorsåg igår.


Badrummet, ni ser väl bubbelbadet och marmorkaklet ;)


Köket där golvet just nu är ett projekt.Ja, som sagt... Det är mycket på gång andra sidan väggen! :)

Publicerat: / Allmänt

Pigluxation

Idag råkade vår lilla tjej ut för vad "vanliga människor" kallar för att leden åker ur led. Och det kan ju leder såklart göra....

Det Milaya lyckades få var en sk. pigluxation. Armbågen for så att säga ur position. Ett ben från underarmen hoppade lite fel och detta är ett vanligt fenomen hos barn, speciellt i åldern 1-4 år läste jag nyss.
Händer ofta om barnet håller någon i handen och snubblar eller ifall barnet lyfts i armarna. De får inga problem i framtiden och det är lätt fixat med en vridning och ett tryck på underarmens övre sida samtidigt som handflatan skall vändas uppåt.

För Milaya märktes det med detsamma att något var fel då hon klängde sig fast i famnen genast det hände utan att röra just den armen där det hände. För henne var det vänster arm. Grät lite men var mest apatiskt ledsen. Vänster armen hängde vid sidan och hon ville inte ta emot fjärrkontrollen till tv:n som hon annars bara måste ha.
Vi lekte "klänga uppför mammas ben medans mamma håller i armarna" -leken som vi har gjort massvis med gånger. Stod på nätet att oftast är trycket/draget i armen litet då detta händer. Krävs alltså inga våldsamma ryckningar för att benet ska hoppa fel.

Efter en snabb förklaring till Juan som tur var renoverade i huset så satte vi oss genast i bilen och for in till akuten.
Jag sa vad jag trodde hänt och det visade sig vara armbågen, just som jag trodde. 10 minuter senare, två fungerande armar och en liten leksaksödla senare så var vi påväg hem igen som om inget hade hänt. Vår apatiska lilla sorgliga tjej var sitt vanliga sprudlande jag igen och dagen fortsatte precis som innan....

Men vi lär inte leka den leken igen!
Publicerat: / Allmänt

Barnrum

Det här med inredning är ju väldigt personligt men ibland även väääldigt modeinriktat. Tror de flesta av oss med lite intresse för inredning blir påverkade av mode och kanske speciellt internet. Bara på instagram hittar man hur många konton som helst som handlar om inredning.
Även jag är påverkad av detta och är en av dem som gillar en blandning av lite allt möjligt. Jag gillar det ljusa, vit-gråa, enkla och lite new englandstil. Jag gillar den lite robusta stilen som man ofta ser i södra europa. Balkar, marmor och sådana material.
 
MEN vad gäller barnrum så anser jag att barn behöver färg omkring sig. Jag tycker alla stilrena barnrum i lantligt vitt är enormt vackra att se på men vore jag fortfarande barn skulle jag inte vilja bo i ett sånt rum. Barn behöver färger och former för att utvecklas enligt mig. Man kan fortfarande "inreda" rummet och inte bara slänga in vad som helst. Men jag vill i allafall inreda vår dotters rum så att hon får vara omgiven av färger. Resten av huset blir mera färglöst :)
 
Och det finns ju så många sätt att inreda på. Den här 3D tapeten har vi funderat sätta på en av Milayas väggar. Sen antingen vit eller någon riktigt ljus färg på de andra väggarna med mycket färg på möbler och textilier.
 
 
 
 
 
Sen kan man ju såklart överdriva kreativiteten också! :)
 
 
 
 
 Men jag tycker verkligen att denna bilden nedanför  är jättefin och i inredningsväg är det supersnyggt men inte kanske så det ser ut så ofta i verkliga vardagen...
 
 

Publicerat: / Allmänt

Hästar & fullträffar

Senaste dagarna har "ridflickorna" varit och ridit på förmiddagarna och Milaya & jag har snällt stått bredvid och vinkat av dem.
Inombords skriker min lilla "barnungeröst" -Jag vill, jag vill, jag vill!!

Så imorgon förmiddag kommer mommo hit och sköter Milaya så att morsan i huset får komma ut på en 2-3 timmars tur på hästryggen tillsammans med en av tjejerna som sen åker ner till huvudstaden för att fortsätta med studier. Blir tråkigt i stallet nu när inte de helt underbart duktiga tjejerna kommer att komma så ofta.
Men imorgon blir det kul!

På söndag blir det också JÄTTEkul för då kommer BB kompisen, som också haft islandshäst tidigare, och ska rida ut tillsammans med mig. Blir en långtur med picknick har vi bestämt.

Tänk så tur att man hamnar bredvid någon efter typ plågsammaste 12 timmarna någonsin, som man knappt orkar prata med av utmattning (och i den lyckliga spädbarnsbubblan) och som man sen hinner prata med typ bara en stund nästa dag innan de får lämna BB... och så hinner man hitta så mycket gemensamt och intressant i den andra att man fortsättar hålla kontakten... och dessutom gillar varandra och hittar ännu mer gemensamt allt eftersom. Det kallar jag fullträff! :)

Så Alexandra, tack för att just du låg i sängen bredvid! ;)

Publicerat: / Allmänt

Klätterapan

 
Det här är nuförtiden en väldigt vanlig syn hos oss. Eller njae, oftast står hon och dansar på bordet när man försöker koka mat, gå på toaletten eller dylikt.
När katten är borta så dansar råttorna på bordet, typ...
 
Ibland blir jag riktigt trött på att bo i ett lekrum. Vi kan inte ha något placerat på lägre än en meter. Ingeting. Nu får hon även upp dörren till sovrummet så där är spjälsängen för dörren när hon inte får gå dit. Ytterdörren måste vara låst för den får hon också upp och spisen är det roligaste som finns.
 
Jag inbillar mig att allt blir mycket bättre när vi flyttar och hon får eget rum men jag vet att det bara är önsketänkande ;)
 
Visst är jag jätteglad över att ha en frisk aktiv tjej men ibland skulle hon faktiskt kunna ha lite kortare armar och en lite mindre nyfiken mun =D 
 
 

Publicerat: / Allmänt

Datedag

Igår fick jag och sambon en dag för oss själva. Vilket var mer än ett år senast det hände. Så det var helt underbart att bara få vara ett par för en dag istället för att alltid vara alerta föräldrar.

Vi lämnade Milaya med mommo och tog en heldag i Vasa.
Först strövade vi runt lite i möbelaffärer och beställde soffor som ska vara i stora rummet i huset sen.Passade på att föreviga oss på bild också i en av sofforna!I en möbelaffär hittade vi den perfekta barmöbeln!På torget har nyligen öppnats ett litet ställe med snacks på holländskt vis! Såååå gott med bitterballar (bitterbal på holländska) Vilket är små friterade bollar med kött i. Ett måste att pröva!

Lite mera shopping och sen oxfilé för två på Fransmanni. Matälskare som vi är!Sist blev det bio med de obligatoriska popcornen. Pacific Rim, den absolut bästa action/sci-fi filmen på länge! Spännande konstant i två timmar. Man blev helt uppslukad!

Sen hämtade vi vår lilla gullunge och for hem igen :)

Juan frågade vid ett tillfälle om vi var turister då jag fotograferade så mycket men jag sa att det måste förevigas då det händer så sällan, denna dag ska vi leva på länge ;)


Publicerat: / Allmänt

Ridtur

Var ute på sommarens kanske bästa ridtur idag!
Hade möjlighet att ta en lång ridtur, bara Byr och jag.
Det blev en lite längre tur än den vanliga rutten, 2 timmar ute på vägarna och ca. 12 km idag.
Byr va på sitt bästaste humör och vi lunkade på rätt sakta med flera pauser då det var så varmt ute idag innan regnet bröt ut.
Så härligt. Balsam för både kropp och själ. Önskar jag skulle ha möjlighet att göra detta oftare.
Bara hästen, naturen och jag.
Publicerat: / Allmänt

Intresseklubben antecknar

Idag har jag och Milaya en riktig tråkdag. Vi behöver varva ner med några sådana dagar ibland. Vi har alltså inte gjort något av värde alls.

Hälsat på hästarna, lekt, dansat, lagat mat, lekt, dansat, klättrat och jag har hittat ett nytt spel som jag blivit hooked på. Istället för vanliga wordfeud som jag tycker är rätt uttjatat så har jag nu testat mindfeud. Som sagt så blir man fast...

Dessutom har jag en sådan där "jag är tjock och ful"-dag, de flesta kvinnor brukar väl ha sådana dagar gissar jag ;)
Ibland bara dyker dom bara upp, oinbjudna tankar som sätter sig på fläsket, haha... ja så tråkigt har vi faktiskt idag! :)

Publicerat: / Allmänt

PlaneringRitningar & broschyrerÄlskar Lundbergs, dom har allt, nästan!
Publicerat: / Allmänt

Stranden

Det blev en förmiddag på stranden idag tillsammans med Anki, Linn och söt Noah.Stranden är ett superställe att göra av med lite av Milayas energi, hon har sovit i snart tre timmar nu. Gissar det kommer straffa sig med en dålig natt men har inte hjärta att väcka lilltjejen heller.

Förmiddagen fick bli ett substitut för helgens avbokade kalajoki weekend. Vi bestämde att vi satsar istället och åker till holland i höst för att hälsa på familjen där.


Publicerat: / Allmänt

Bondbrud

Hämtade hem lite hö åt hästarna igår kväll. Ett par balar tog jag med bilkärran, resten fick pappsen ta med traktorvagnen.
Om ni skulle veta vad lite hederligt bondarbete/hästgöra kan göra gott för denna själ.
Det är som att bli fulltankad med energi. Av att göra sånt som egentligen av de flesta ses som tråkigt och till och med jobbigt.
Är väl antagligen samma sak som att vissa går igång av att städa.. För det gör inte jag ;)Och snart är det dags för tröskandet!! :)


Publicerat: / Allmänt

En eftermiddag

Milaya har en vilopaus just nu, sällan att hon sover men hon behöver varva ner lite på eftermiddagen. Kan vara allt från 30min. till över en timme om hon faktiskt somnar. Nöjd brukar hon ändå vara att ligga och prata med någon nalle i sängen en stund.

Jag är också nöjd att dagar som idag kunna sitta och slappa i solen. Härligt varmt! Fattas ett vinglas men kanske ikväll :)

Jag har hittat på ett bra sätt att göra av med lite av Milayas energi ;)
Ut och gå och låte henne gå själv. Det funkar och rätt långt för så små ben orkar hon.
Och sen är hon faktiskt nöjd med att bara vara! :)


Publicerat: / Allmänt

Renoveringen

Efter att ha haft kärleken ute på avlägset jobb i nästan fyra veckor så är han äntligen hemma igen och det börjar åter hända saker med vårt renoveringsprojekt. Har inte direkt bilder att visa för just nu händer inga sådana saker som syns.

Mycket grejer är nu beställda.

Dom bärande balkarna ska vi förhoppningsvis äntligen få som vi väntat på nu i all evighet. Badrumskaklet har anlänt och köket är också bestämt ocj beställt.

Vi har pekat ut vilken bubbel vi ska ha i badrummet och beslutat efter många om och men vilken sorts dusch vi ska ha.

Murens stenar har vi enats om och mysbrasans utseende är vi också överens om, tror nästan den är beställd också.
Laminaten är sen länge begrundad men nu funderar vi att satsa på korklaminat som är mycket mjukare och bättre i längden men så mycket dyrare... någon med erfarenhet av korklaminaten?

Soffor hittade jag riktigt billigt på Sotkas hemsida så dessa har vi som ett alternativ till vardagsrummet. Soffan vi har nu får följa med till tv-hörnan.Stora rummets panel är på kommande och tapeten ovanför blir grå. Bräder till väggen som skall vara liggande brädpanel är också på gång. Tvättrummet får en nästan svart korkmatta på golvet och vävtapet målad vit på väggarna.

Så, det börjar så småningom hända saker. Men först skall det dras nya vattenrör och elen ska trixas med också.

Men det står iaf inte stilla nu längre :)


Publicerat: / Allmänt

Vad vi pysslat med

Ligger på soffan och är lite småsur för att Milaya var tvungen att ta morgon 04:45 idag... Hade jag inte alls räknat med då jag äntligen hittade i säng 00:30 igår kväll. Typiskt!

Nåja... Bjuder på lite bilder från förra veckans härliga sommardagar.
Den här veckan har det ju mest varit skitväder men förra veckan njöt vi till fullo av och hittade på massa uteaktiviteter. Bland annat badades det med gudmor Malin flera av förmiddagarna.En kväll tog vi leksaksväskan och for på ett mindre äventyr till Vasa.Egoshoooots...Badade tunna med brorssonen/kusinen.
Hästarna fick bada!Jag jobbade hela helgen, precis som jag gjort nästan hela juli.
Och för att avsluta förra helgens jobbhelg så tog vi med halva kylskåpets innehåll till villan för att laga middag där med Milayas moffa. Kärleken kockade :)Pappas fina sommarstuga!Och dess utsikt. Inte strandtomt men vad är nu bättre än att ha en simstrand mittemot. Och sen är det ofta underhållning med "live-tv" vid paviljongen på andra sidan vägen :)