Publicerat: / Allmänt

Uppe före tuppen

Är iaf dottern som nu sitter i tv-rummet och leker med lego. Själv ligger jag kvar i sängen fortfarande och bara lyssnar :)

Idag ska vi på utflykt med goda vänner så det är just typiskt att fröken vaknar 06.20...

Får hoppas det goda humöret håller i sig på lilla damen! :)
Publicerat: / Allmänt

Resan bokad

Nu är resan till grannlandets huvudstad bokad, två av de finaste vännerna och jag åker iväg på en tjejweekend i Stockholm i september.
Först flyg fredagmorgon, en dag med shopping och whatever vi kommer på att göra, en natt på fint hotell och sen ska vännerna springa halvmaraton på lördagen. Jag ska bara heja heja :)

Vi hade tänkt stanna tills söndag i Stockholm men bestämde oss för att ta kvällsfärjan till Åbo efter deras "lilla" löprunda. :)

En kul helg kommer det att bli och ser redan framemot en riktig tjejhelg, utan baaaaarn!

Publicerat: / Allmänt

Gravid v 38

Jag skulle kunna gråta floder... Men än så länge har jag inte fällt en enda tår. Ska vänta och se hur illa det är när bebis kommit ut...
Det handlar förståss om bristningarna igen. Jag har verkligen problem med att acceptera dem och de börjar bli många! Inte så mörka eller stora men en hel bunt i antal nu under och runt naveln. :'(

Det kommer något gott ur det hela och de försvinner ju till stor del med tiden så ännu försöker jag hålla mig lugn...

Här är iaf veckans mage!Känner av förvärkar men måste säga att det är rätt lugnt. Det enda som gör ont är när bebis rör på huvudet och det skär som en yxa lågt, lågt ner. Väldigt obehagligt.

Är rätt säker på att bebis vände sig förra veckan från att ha haft ryggen på vänster sida till att nu ligga med rygg/rumpa till höger. Kan tydligen göra det även när dom är fixerade. Men ska låta dom konstatera det åt mig på rdg på fredag, om bebis fortfarande är på insidan. Troligen!

Min ischas på vänster sida strålar ner i hela benet nu och upp i ryggen så hoppas få det fixat av min specialmassör i veckan. Den stackars gubben har just genomgått en knäop. men ville ta emot mig iaf! Fantastiska människa!
Förutom detta har jag inga krämpor alls och väntar såklart bara på att få föda nu. De sista veckorna är ju alltid långa, för alla gravida skulle jag vilja påstå!

Men stackars fula magen nu... Snyftar lite inombords iaf...

Publicerat: / Allmänt

Hästabstinens...

... har jag nästan varje dag men det blir mer och mer intensivt ju varmare och mer vårigt det blir ute. Också ju närmare bebisankomsten vi kommer...

Vill få hem Byr och börja rida nu!!


Publicerat: / Allmänt

Vårfix med mycket på G

Känns som att det händer mycket här nu även om det borde hända så mycket mer.

Trädgården planeras, imorgon ska vi till plantskola och kolla in häckar bl.a. Terassen ska också börja mätas ut och sättas pålar för nu.
Idag har Juan och en av hans anställda s vill hjälpa till, tvättat hela husets fasad. Eftersom vårt hus är delvis av tegel och delvis av plåt (vilket jag avskyr) så behöver det tvättas emellanåt. Huset är kanske ingen större skönhet men nu är det iaf mycket finare och renare än imorse!!


Juans eller rättare sagt företagets lastbil fick bistå med slang och högtryckstvätt. Syns även taktvättmaskinen för växthus tak där bak på flaket.

Trädgården överlag fick sig lite vårfix i måndags redan och en hel del togs bort.

En gräsmatta andra sidan diket, vid baksidan av stallet skall fortfarande fixas i vår och ett nytt staket av trä ska göras till hästarnas vinterhage...

Dessutom är det tid för jordbruket att sätta igång vilket betyder att alla männen blir upptagna mer eller mindre på den fronten!

Mycket på gång!


Publicerat: / Allmänt

Aktiv bara ibland

Har suttit med en affärsplan i nästan fyra timmar nu. MEN nu är den klar, bara kanske några små ändringar kvar om jag kommer på något. Känns hur bra som helst och nu är jag redo för examenstillfälle i början av juni.
Skönt att ha det undan nu tills bebis kommer.
Nu är det dags att gå ut i solen en timme och mocka lite hästskit, sen en dusch, date med en vän, handla mat och sen hämta lillfröken på dagis. Har massa energi idag! Vilket jag verkligen inte hade igår bör tilläggas :)
Men tur att man iaf orkar vara lite aktiv vissa dagar!

Publicerat: / Allmänt

Gravidsnack igen

Blivit mycket skrivet om graviditeten den här gången.
Beror nog på att mitt liv inte består av så mycket annat än familjen just nu :)

Familj, graviditet och trädgård typ ;)

Nu börjar det faktiskt närma sig förlossning iaf.
Går in i vecka 38 imorgon och då är bebis officiellt fullgången och då handlar det bara om när min kropp är redo.

21 dagar kvar till BF idag!


OCH de sk. förvärkarna har börjat på allvar. Minns jag sa på rdg för ett tag sen att jag inte minns att jag egentliga hade några sådana med Milaya MEN nu när de börjat minns jag väl hur det kändes förra gången också. Tänk att man glömmer så fort, det är ju ändå bara två år sen.

Har iaf en irriterande molvärk som kommer och går och typiska förvärkar speciellt kvällstid.

Sen känner jag mig som en elefant i ett litet glashus på nätterna. Det har jag gjort länge. Svårt att vända sig i sängen, vaknar varenda gång när den två ton tunga rumpan ska svänga sig, ofta. Allt är obekvämt och nätterna känns långa. Beror säkert också på att jag lägger mig redan 9-tiden :)
Sen ska det ju springas på toaletten minst 4-5 ggr varje natt och bara det är ju väldigt irriterande. Men snart är det över.

Som en av de nyblivna tvåbarnsmammorna sa på familjestugan häromdan. Ett par timmars smärta och sen är alla månaders krämpor över på bara några minuter. Så minns jag också att det kändes med Milaya så hoppas det blir likadant den här gången.

Nu är jag iaf väldigt redo att bli mig själv igen!


Publicerat: / Allmänt

Alltså man blir ju pank...
Sitter utanför besiktningsstationen och hoppas få bilen igenom besiktningen.
109 j*vla euro kostar det tydligen nu!!
Helt sjukt...


Från det ena till det andra!

Milaya är på dagis och bara vinkade glatt omringad av kompisar när jag åkte. Härligt!
Själv ska jag sitta med en affärsplan hela dagen och sen på handledning till YA på eftermiddagen.

Igår var vi till familjestugan (som vanligt) och Milaya och vännens dotter Engla lekte så bra tillsammans. Milaya är väldigt mån om den lite yngre E och vill hålla handen och ge både pussar och kramar ♡Såååå söta!

En sådandär bild som ska visas till dem när de är i tonåren :)

Publicerat: / Allmänt

Fullspäckad påsk

Vi har hunnit med mycket den här helgen känns det som. Då har ändå Juan jobbat både fredagen och idag!

Påskfesten på torget var helt okej. Kul att det ordnas men jag önskar att det var lite mer... Men tror inte barnen tänker så.
Bäst för oss vaf såklart ponnyn. Milaya har inte i verkligheten träffat någon häst sen slutet på november då jag flyttade mina egna så jag var lite skeptisk hur hon skulle reagera. Haha!
Hon är nog ännu hästgalnare än vad modern var som liten. Hade knappt tid att stå i kö och såg överlycklig ut på hästryggen, blev rasande när hon måste komma ner och jätteledsen när vi gick iväg :) Tur att vi snart har hästar på gården igen!På påskafton var vi med min bror och kusin Elias och grillade korv. Sia, kallar Milaya sin kusin som idag fyller 7 år! Stora killen!Söndagen var kalasdag. Elias hade kalas och det spelades volleyboll på ridbanan. Dom har satt upp ett nät och stora som små var med och spelade.

Sen 5-års kalas i nämpnäs på kvällen med som vanligt god mat, mycket ståhej och härliga människor. Vi stannade dock inte så länge då denna höggravida dam var helt slut och lilla tösen behövde gå till sängs efter en lång helg.

Milaya har sovit dåligt hela påsken. Gissar att det är allt program som gör henne lite knasig. Vi är ju rätt vana med att bara vara hemma vi två ;)Avslutar påsken med en påsktupp från Holland! :)

Publicerat: / Allmänt

Färger & Lego

Nu är det exakt en månad kvar tills vi har en tvååring i huset.
Just nu är det aktuellt med färger.
Hittills verkar hon känna igen och kunna namnet på rosa (den viktigaste tydligen), lila, orange, röd, grön och blå.
Lego är ett utmärkt verktyg att lära en hel massa saker. Fingerfärdigheten och sättet hon planerar sina kreationer på är så roligt att följa med :)
Vissa dagar duger bara små fyrkantiga klossar, andra stunder bara de som har mönster.


Publicerat: / Allmänt

Gravid Vecka 37Den nerfallna magen :)

Några veckor bakåt...
Publicerat: / Allmänt

Happy Easter


I understood from Juan that they dont have those cuties in Holland.
Here we call them "Påskhäxor" "Easterwitches" and every year at this day you can see them everywhere.

In Finland children dress up at this day as witches and visit neighbours with their decorated willow branches. The neighbour gets a blessing and the branch and gives some candy to the witch. 
(but Milaya dont do that yet this year)

In the evening most of the villages have an easterfire that people meet around for celebrating easter.
After that all the easterwitches fly back on a broomstick to there home, "Blåkulla" and comes back next year again.And here is our little easterwitch trying out her outfit for later today when we go to the townsquare where they have some program for kids today.Publicerat: / Allmänt

Mobilanpassat

Nu har blogg.se släppt mobilblogganpassat läge. Som jag nu har aktiverat.
Så nu vill jag ha lite respons av er som läser bloggen på mobilen :)

Bättre förut eller bättre nu när bloggen är mobilanpassad?


Publicerat: / Allmänt

90%Imorgon börjar jag 37:e veckan!
Snart är det över och lillasyster (vad vi vet) kommer att vara här med oss, på utsidan :)

Ska jag låta pessimistisk så har denna graviditet haft tre faser.
1. Må illa och spy dygnet runt - fasen.
2. Ha foglossning from hell - fasen.
3. Ungen kan falla ut när som helst - fasen.

Men däremellan har det ju faktiskt varit några bra veckor här och där. Och bra dagar också här och där.

Försöker tänka på förra graviditeten och skulle säga att i det stora hela var det ännu jobbigare då. Har haft lättare att acceptera saker den här gången tror jag.

Just nu mår jag rätt bra ändå förutom att det är allmänt tungt. Men inga större krämpor som jag har rätt att klaga på. Ingen diabetes, ingen jätte viktuppgång, inga infektioner och sånt som kan komma speciellt på slutet. Bebis verkar må bra och växer som hon ska.

Däremot är hon riktigt fixerad nu och på rdg igår blev det igen sagt att jag knappast går till 40 veckor. Vilket bara känns skönt och jag hoppas det blir lite tidigare.

Har ju känts som att det är de "sista dagarna" i flera veckor redan så som kroppen betett sig.

Men förr eller senare kommer nog denna lilla ut :)

Ska försöka få en bild på magen igen ikväll!

Publicerat: / Allmänt

Paket från Holland

Igår kom et stort paket på en hel massa kilon från svärföräldrarna i Holland!

Allt från en elektrisk poffertjes panna till majonäs och chokladägg!

Poffertjes är typ små söta plättar som är hur goda som helst och som inte finns här. Nu har vi fått flera paket med torrblandningen för dessa godingar och pannan att göra dem i. Namnam!

Milaya fick ett par maraccas och ett dragspel.
Juan fick allt från tobak till salladsdressing, korvar och majonäs.

Jag fick choklad ;)

Hur gulligt som helst!

Thank you so much Oma & Opa!!


Publicerat: / Allmänt

Dagarna som gått

Här har det visst gått några dagar sen senaste inlägget!
Varit en hittills fullspäckad vecka men idag är det lite lugnare.

Milaya är snorig och hostar lite igen och har gjort nu hela veckan men verkar inte bli mer än så. Skönt!


Snygg kombo med pyjamas och lite random utekläder :)

Tisdag spenderade vi förmiddagen på familjestugan och sen var Milayas mommo här med oss på eftermiddagen.
Igår var Milaya på dagis och jag tog med vännen Malin till Stenhaga för shopping. Hela bilen var full innan vi åkte hem fastän tannen från början var några bodys och sockor till bebisen ;)
En riktigt rolig dag hade vi men det känns lite i kroppen idag efter en aktiv dag igår.
Publicerat: / Allmänt

Snart en tvååring!

Milaya fyller snart två år!
Helt otroligt...
Om en månad ungefär är det kalasdags och misstänker det är bäst att börja fundera på sånt redan nu innan vi har en bebis i huset.


Har beställt en "kakkakaffe" Puky sparkcykel till hennes födelsedag.
Nu ska vi se hur snabbt det börjar gå i sommar! :)
Publicerat: / Allmänt

Sjukt trött...

... på att vara gravid har jag varit den här helgen!
Sammandragningarna har börjat vara irriterande på ett nytt plan nu. De är verkligen stenhårda och ofta. Mer obehagliga än sjuka men gör det ändå jobbigt att hålla på med vardagen och lillfröken.
Värker här och där och alla ställningar är obekväma. Dagarna känns långa och ungefär som ett maraton varje dag.
Och jag försöker verkligen att inte klaga men med en sprallig, småtrotsig, "vill göra allt mittemot-dotter" är det rätt skitjobbigt. Och då är hon ändå väldigt hjälpsam och snäll!

De som påstår att man ska njuta av sista tiden får dra något gammalt över sig. Omöjligt att njuta de här sista fem veckorna. Mycket bättre sen när liten är på utsidan. DÅ ska jag njuta, hur jobbig vardagen med ett småsyskon än kan vara.
Kan säkert bli problem med svartsjuka, kanske ett kolikbarn eller vad som helst. Men då har iaf jag fått min kropp tillbaka!

Visst försöker jag tänka på att njuta, eftersom jag har planerat att detta ska vara mina sista gravida veckor i resten av mitt liv :) Men måste nog påstå att det inte är njutbart alls.

Om jag sen om några år börjar känna saknad efter sparkar i magen eller nåt sånt, just nu helt otänkbart... Då hoppas jag att mina vänner och min familj påminner mig om vad jag egentligen tycker om det här med att vara gravid! ;)

Publicerat: / Allmänt

Då var dom här

Måste bara skriva ner detta för mitt eget minnes skull.
Första bristningen för denna graviditet är ett faktum.
Under naveln denna gång. Bara två små på typ en cm och inte speciellt framträdande än men de är helt klart där...
I vecka 35+1. Betyder nog att det lär bli fler... Förra graviditeten kom de först v. 39+4 och Milaya föddes 3 dagar senare. Har knappast sådan tur nu.
Men känner också hur det "drar i skinnet" denna gång. Fy så tråkigt...
Men inga tårar och skrik i skogen denna gång, inte än i allafall :)
Men en djup suck och lite hängläpp iaf...

Publicerat: / Allmänt

Dröm Vs. Verklighet

Drömtvättstugan...Meeen sen ser verkligheten helt annorlunda ut!!


Skötrum för minstingen...


Verktygsförvaring...


Ovikt tvätt, sockmemory någon??


Bebisvaggans "inredning" på tork...


... och en busunge i torktumlaren :)

Publicerat: / Allmänt

Ett tips

Skoldag var det idag.
Glada vi till skolan gå... typ.
Fast det gick så långsamt framåt där idag och kändes inte som om det gjorde oss klokare överhuvudtaget.
Så två timmar tidigare än menat begav vi oss hemåt.
Övningar som lika bra kan göras hemma via datorn och ingen närvaro krävs ju överhuvudtaget egentligen...

Så då åkte vi istället via Sunnanvik och Suviloppisen. Fast loppisen gick vi inte alls igenom utan hade bara ögonen för alla vackra prylar i restpartibutiken som dom har där i samband med loppisen!

En fruktskål, en tavla och en väggdekor fick följa med hem idag :)

Dit ska ni åka och kolla alla prylfantaster!

Publicerat: / Allmänt

Milaya & Chili

Best friends forever!
Publicerat: / Allmänt

Officiellt mammaledig

Är jag visst sedan igår!
Trodde faktiskt det började först nästa vecka och tänkte kolla datumet när jag kom fram till att det började igår.

Tiden går så snabbt att jag knappt hinner med! Bara några veckor kvar nu.

Sen är vi en tvåbarnsfamilj med allt vad det innebär.
Skräckblandad förtjusning typ ;)

Eller egentligen inte, enda jag faktiskt går runt och "oroar" mig för är att få barnvakt fixad snabbt när det ska bära iväg till sjukhuset.
Alla här är så upptagna med eget. Men visst ska det väl gå vägen när den dagen kommer!

Mammaledigheten har ju åtminstone börjat nu :)

Publicerat: / Allmänt

Sysselsatt

Min "lediga" onsdag.

Milaya är på dagis och var lika överlycklig som vanligt att få åka dit. En glad puss och sen far ungen iväg med sina kompisar.
Så stolt över denna sociala och handlingskraftiga lilla tjej!
Att hon sen är helt slut när hon kommer hem och därmed oftast väldigt grinig gör inget. För vi märker att hon verkligen VILL vara på dagis. Och förstår att hon är trött så som tanterna beskrivit henne på dagis. Att hon alltid är glad, hjälpsam och uppmärksam. Typ aldrig grinig. Så visst måste hon få ut lite känslostormar här hemma då sen!

Så när jag vet att hon njuter av sin dagisdag så tar jag till vara på min dag.
Började med att besöka bokföraren för årsdeklarations genomgången vad gäller mitt numera avslutade företag för sista gången. Vilket kändes skönt för dom är så dyra dom där bokförarna! ;)

Jag har pysslat med babykläder och tittat på tv, har varit ute vid hästhagen och räknat hur många stolpar och bräder som behövs för nya staketet. Jag har ätit lunch och nu ska jag börja med affärsplanen som ska visas vid examenstillfälle i början av juni.

Finns hur mycket som helst att göra när man har lite egentid!


Publicerat: / Allmänt

Housepics
Publicerat: / Allmänt

Idag

Milaya och jag har varit på playdate idag och samtidigt haft äran att träffa en liten 1-månaders bebistjej. Sååå liten!
Det som känns nästan ännu konstigare än att vi snart har en egen bebis i huset, är att Milaya nyss var så liten!!?
Nu är hon en aktiv och duktig, påfrestande, underbar och halvgalen nästan 2-åring :)
Tiden går så fruktansvärt snabbt!!

Ursöt var såklart lillbebisen och får mig att vänta lite extra på vår egen bebis.

Milaya sover fortfarande middagsvila och jag sitter i soffan och väntar på att hon ska vakna så att vi kan gå ut och njuta av vädret.
Sommaren närmar sig och då börjar det alltid klia i mina fingrar.
Igår tog jag bort tråden från häststängslet, för där ska fixas till ett riktigt trästaket istället nu i vår.
Kommer att bli snyggt!
Idag skulle jag vilja städa i stallsporten och massa annat men får vänta ett par veckor med det så kanske jag vågar mig på lite grövre jobb. Ifall att förlossningen skulle få för sig att komma igång.
Hur som helst är jag lite rastlös :)
Så en liten, bara en liten, promenad blir det nog idag.

Publicerat: / Allmänt

Just nu

Idag är en sådan där dag när inget känns lockande men att göra inget är inte givande heller...
Vi leker här hemma i lugn takt och snart dags för lunch och vila.
Är endå lite rastlös men allt för trött för att göra någonting...

Energilös kropp med uttråkad hjärna typ...

Publicerat: / Allmänt

En söndag

Helgen går mot sitt slut.
Här har vi haft en dag utan förbestämda planer och inte gjort något speciellt.
Milaya och jag var ut en sväng med bilen och besökte städarna i lokalen efter gårdagens 50-årsfest. Milayas mommo var där och diskade, flera av mina morbröder och deras fruar samt några av mina kusiner. Vi stannade bara en halvtimme men Milaya hann utforska varenda vrå av lokalen där jag brukar hålla till med revygänget.

Sovit middag har vi gjort alla i denna familj idag och sen har jag fixat ugnslax. Sååå gott! Mommo kom och åt med oss och lekte en god stund med Milaya i "jumme" rummet.Så tacksamt med en lektant :)

Milaya är totalt urspårad idag och allt går om möjligt ännu snabbare än vanligt :)
Klättrar, springer runt, drar ut leksaker, hittar på fuffens och har allmänt starka åsikter. Skönt med måndag imorgon :)

Juan har förresten flyttat in skötbordsbyrån i sovrummet så nu kan jag vika ihop alla nytvättade bebiskläder och sätta dem i byrån ♡

Det var den söndagen det...

Publicerat: / Allmänt

Dutchevening

Två av Juans medarbetare/anställda ska komma och äta middag med oss ikväll. Lilla söta Junia kommer också vilket är så kul eftersom Milaya och denna unga dam leker så bra tillsammans.
Blir att lyssna på pratglada holländare hela kvällen och försöka hänga med i svängarna :)
Juan förstår jag det mesta av vad han säger men dom andra har andra dialekter så det är mycket svårare att förstå dem.
Men bra att öva sig :)
I princip allt Juan säger till Milaya förstår jag och tänker knappt längre på vilket språk som används när. Däremot skulle jag inte våga mig på att prata själv... Alltför svårt att uttala de flesta ord!

Hur som helst, grillade ribs, klyftpotatis, grillad majs, sallad och vitlöksbröd... Mums! Sen glass till efterätt :)

Blir hur bra som helst!

En av mina morbröders fru firar jämna år ikväll med fest och jag önskar vi kunnat närvara där.
Men i brist på barnvakt och "ta det så lugnt som möjligt" restriktioner så känns det bäst att stanna hemma.
Men misstänker det blir ett superroligt kalas!!

Publicerat: / Allmänt

Jämföra sig själv

Hittade en selfiebild från förra sommaren.
Minns att jag förra sommaren INTE ALLS var nöjd med min då ännu inte vältränade kropp. Men den var iaf rätt långt påväg mot hur den såg ut innan första graviditeten.
OCH nu, känns förra sommarens kropp och bild som en idealbild! :)

I jämförelse med hur man känner sig nu X antal kilogram tyngre, för dom där kilona sitter verkligen överallt!
Publicerat: / Allmänt

Bloggtips

En bild från förra sommaren som Malin K har tagit av de vackraste islandshästarna i världen.
Nu har även hon börjat blogga!
Kolla in hennes blogg HÄR!
 

Publicerat: / Allmänt

Ny Header

Alldeles för längesen jag bytte header och förnyade lite här på bloggen.
 
Tycker det är så otroligt svårt att få ihop en header med bild som är snygg.
Så kör på text och färg istället.
Bilder ser ni ju i de flesta blogginlägg i alla fall!
 
Hittade några bilder från förra sommaren i bloggarkivet.
Vill ha sommar NU!
 
 
 
 
 
 

Publicerat: / Allmänt

Så går det till här

Började fundera på det här hur olika vi gör i olika hem.
Vad gäller vardagsrutiner, uppfostringssätt och värderingar.

Jag är ju en av dem som anser att vi uppfostrar våra barn på ett för "snällt" sätt nuförtiden.
Jag tror att det är därför många av dagens barn har det så svårt med respekten för vuxna.
Vilket i sin tur jag tror ger problem med att klara av auktoriteter, regler och sådant i vuxen ålder...
Självklart menar jag inte att man ska slå barn eller behandla dem respektlöst på något sätt. Tvärtom ska man visa barnen den respekt man själv vill ha. Man måste bara våga vara förälder!

Med det kort sagt så tänkte jag skriva ner lite hur vi/jag tänker och gör här hos oss.

Jag/vi är noga med vissa saker och med andra saker är jag/vi inte noggrann alls.

Men som exempel så äts här all mat vid köksbordet. Inga måltider what so ever vid tv:n sålänge Milaya är med.
Hon kan ibland få ha "ickick" piknick vid tv-soffan och då är det oftast lite russin eller några gurkbitar.
Inget godis eller dylikt äts heller under hennes vakna tid.
Hon får dricka saft och trip, äta bulle eller kaka när vi har främmande.
Annars är det mest vatten eller mjölk som gäller.
Huvudsaken är att vi inte springer runt och äter (men visst händer det också) och att man tackar för maten. Så Milaya säger (oftast) tack för maten innan hon lämnar bordet. Vilket vi vuxna såklart också gör.

Däremot kan jag låta henne titta på youtube på galaxytabben medans hon äter. Annars skulle vi aldrig få i henne mat. Men det blir mer och mer sällan den behövs.

Hon får plocka med vilka leksaker hon vill från sitt rum och till resten av huset. Men allt ska städas upp igen. Hon hjälper själv till att städa upp och att föra tillbaka sina saker till rummet varje kväll. Oftast utan att man ens behöver säga nåt. Var sak har sin plats. En hylla för pussel, en för böcker, en låda för krimskrams. En för lego osv... Om nåt sen hamnar fel är det inte hela världen. Men hon vet var allt hör hemma och är själv noggrann med att allt är på plats.
Vi leker med lego, vill sen byta till andra klossar. Då plockar vi alltid ihop legon först och tar fram andra klossar sen. Enkel matematik för småbarn. En sak först, en annan sen! Ordning och reda :)

Vi gillar ordet förlåt här hos oss och även vi säger förlåt till Milaya ifall vi känner att vi varit orättvisa eller för stränga. Milaya har också blivit duktig på att säga förlåt, nästan för ofta :)

Jag kan ibland känna att jag är väl sträng men tror ändå att det lönar sig i längden. Just nu, mer eller mindre höggravid som jag är, så märker jag själv att tålamodet är kortare än vanligt när kroppen inte orkar. Så här säger nog mamma förlåt en hel del nu.

Ibland, med små trotsiga nästan tvååringar, känns det som om inget funkar... Då brukar jag "hota" med en klapp i rumpan eller att mamma går och hon får lämna själv. Hittills funkar det utmärkt och vi slipper en hel massa tjafs.

Sen är jag ju inte mycket för det här med barn som "inte vill" en hel massa saker. Ibland måste man ju liksom bara.
Typ, "inte blöja", jag helt enkelt sätter på en blöja endå... för att nu ge ett exempel. Sen förklarar jag, beroende på vad det gäller, varför vi gör som vi gör...

Vad gäller maten igen så funkar det för tillfället bra här med att "Vi äter maten först så får du ett äpple sen", eller knäcke. Båda funkar just nu :) Men det ändras ju hela tiden sånt där. Men mat äter vi iaf utan desto större protester just nu.

Dessa saker förenklar iaf vår vardag att Milaya vet vilka regler som gäller och följer dem utan att egentligen veta av något annat. Jag hoppas även att regler och vissa sociala artighetsfraser ska hjälpa henne senare i livet.

Vartefter fröken blir äldre kommer självklart mera saker att tänka på.
Men just nu är nog det här dom jag kommer på att vi fokuserar på mest.

Vore intressant att veta hur ni andra med småbarn gör! :)
Publicerat: / Allmänt

På tal om...

Jag som beklagade mig lite över bristningar alldeles nyss (igår), hittade denna bild på facebook :)

Publicerat: / Allmänt

Ultraljud 33+6

Sista ultraljudet är genomfört och bebis beräknades nu var 1800 gram, ganska liten med andra ord. Får alltså gärna stanna därinne ett tag till!
Beräknad födelsevikt 3300 gram.
(Milaya hade beräknad födelsevikt 3500 och hon var 3540 gram när hon bestämde sig för att komma ut i 40+0)

Annars samma direktiv som tidigare, ta det så lugnt som möjligt. Iaf ett par vecjor till :)


Publicerat: / Allmänt

Gravid nr 2 Vecka 34

Ett par veckor igen nu sen vi fotograferade magen. Glömmer det hela tiden.
Men man kan verkligen se skillnad nu på bilderna som tagits under veckorna som gått. Kul minne att ha sen! Ska sammanställa ett album sen med båda graviditeterna.

43 dagar kvar innan BF, får se då om bebis vill komma ut innan dess eller inte.

Magen känns så "stinn" nu så har svårt att fatta att den ska kunna bli ännu större. Tror också att den snart kommer att börja spricka sönder, alltså att jag får bristningar. Eftersom den känns så spänd redan...
Några bristningar kan jag väl leva med, förra gången trodde jag att jag skulle dö av en liten bristning vid naveln. Tårarna sprutade och jag var så arg på hela världen den dagen minns jag ;) 3 dagar senare föddes Milaya och bristningen var typ borta... Men nu syns den lite igen den där gamla...

Jätteintressant läsning förstår jag, graviditetsbristningar :)

Hur som helst. Jag mår rätt bra, nu när bebis ligger så lågt nere så har foglossningen nästan helt upphört! yes!
Men nu har jag ju istället direktiv om att göra så litet som möjligt, så inga långpromenader direkt!

Men sparkarna och rörelserna därinne är jobbiga, mindes inte att de skulle kännas så. Det ilar och gör verkligen ont mellan varven. Men inte långt kvar nu så ska försöka att hålla positiva energin uppe ett tag till. Ingen vits att gå runt och gnälla!

Dagens bild!och från när vi började ta foton av magen!
Publicerat: / Allmänt

Studerande

Onsdagar betyder dagisdag och fixa distansuppgifter inför fredagen -dagar.

Satt mellan 9.30-13.30 med två "ynka" uppgifter.
Men nu är dom iaf inlämnade. Löneräkning, bokföring och deklaration. Intressant men ack så tungt för en mosig gravidhjärna!!
Tänk att det faktiskt gör så stor skillnad. Märker själv hur trögtänkt jag är just nu. Det tar liksom så länge att tänka allt...

Har en hel massa fler uppgifter att ta mig igenom men tror jag måste spara dem till helgen eller tills nästa onsdag. Så svårt att koncentrera sig när Milaya är mitt i hela smeten av papper och excel programmet!
Publicerat: / Allmänt

Vårtecken

Hittade tussilago vid stallet idag!
Publicerat: / Allmänt

Sambon

Måste bara berätta att jag har kanske världens bästa sambo.
Han jobbar stenhårt hela dagarna långa och sen kommer han hem för att oftast laga middagen.
Hans eget val, blir kanske lite oftare än annars nu när jag är allmänt tung och trött. Men helt vanligt här, gravid eller inte, att han fixar middagen 4-5 dagar/vecka! Ibland mer och ibland mindre.
Hur lyx är inte det?! :)
Och mycket bättre kock än de flesta kvinnor är han dessutom :)