Publicerat: / Allmänt

Foglossnings smärta

Foglossning är ett fysiologiskt fenomen under graviditet då bäckenringens broskfogar underhormonernas inverkan mjukas upp och bäckenringens ben därmed lossar från varandra. Genom denna fysiska förändring förbereds kvinnans kropp för att föda barnet, genom att uppmjukningen ökar måtten i bäckenets in- och utgång med 1–2 cm. Så snart kvinnan har fött sitt barn och hormonnivåerna återgår till det icke-gravida tillståndet så stelnar åter broskfogarna och benringen blir stabil igen. På latin heter fenomenet symfyseolys. Vanligen upplever den gravida kvinnan smärta i bäckenet samt en trötthetskänsla i ländryggen i samband med foglossningen.




Ibland blir den här fysiologiska foglossningen symtomgivande. Orsaken för detta är oklart. Det uppstår smärtor i symfysen (fogen mellan blygdbenen) och/eller de bakre bäckenlederna (SI-lederna) vilket även kan ge ländryggsbesvär som ofta diagnostiseras som lumbago. Hans Christian Östgaard hävdar i en studie att om kvinnan upplever smärta i ländryggen i samband med foglossning att kvinnan ofta tidigare har haft ryggbesvär och att det knappast kan finnas något samband mellan lumbal ryggsmärta och graviditet...


And so on...

En väldigt jobbig och lite handikappande smärta är foglossningen iaf.
Efter att ha jobbat och julshoppat, reashoppat och varit allmänt aktiv senaste veckan så är nu min foglossning väldigt påtaglig.
Kan knappt sköta om den som verkligen behöver skötas om, nämligen Milaya. Det är så frustrerande... Men det är bara att bita ihop och göra det som måste göras och försöka undvika sånt som går att undvika.
Hoppas på en bättre dag imorgon!



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Info text här ...