Publicerat: / Allmänt

Pigluxation

Idag råkade vår lilla tjej ut för vad "vanliga människor" kallar för att leden åker ur led. Och det kan ju leder såklart göra....

Det Milaya lyckades få var en sk. pigluxation. Armbågen for så att säga ur position. Ett ben från underarmen hoppade lite fel och detta är ett vanligt fenomen hos barn, speciellt i åldern 1-4 år läste jag nyss.
Händer ofta om barnet håller någon i handen och snubblar eller ifall barnet lyfts i armarna. De får inga problem i framtiden och det är lätt fixat med en vridning och ett tryck på underarmens övre sida samtidigt som handflatan skall vändas uppåt.

För Milaya märktes det med detsamma att något var fel då hon klängde sig fast i famnen genast det hände utan att röra just den armen där det hände. För henne var det vänster arm. Grät lite men var mest apatiskt ledsen. Vänster armen hängde vid sidan och hon ville inte ta emot fjärrkontrollen till tv:n som hon annars bara måste ha.
Vi lekte "klänga uppför mammas ben medans mamma håller i armarna" -leken som vi har gjort massvis med gånger. Stod på nätet att oftast är trycket/draget i armen litet då detta händer. Krävs alltså inga våldsamma ryckningar för att benet ska hoppa fel.

Efter en snabb förklaring till Juan som tur var renoverade i huset så satte vi oss genast i bilen och for in till akuten.
Jag sa vad jag trodde hänt och det visade sig vara armbågen, just som jag trodde. 10 minuter senare, två fungerande armar och en liten leksaksödla senare så var vi påväg hem igen som om inget hade hänt. Vår apatiska lilla sorgliga tjej var sitt vanliga sprudlande jag igen och dagen fortsatte precis som innan....

Men vi lär inte leka den leken igen!





Postat av: Kikka

Samma händ ås tå Aleks va runt 2. Fattar it att di it varnar på rådg. om hitje?! Hemskt va e å Aleksander e livrädd fö sjukhusen o.dyl. sedan hede:(

2013-10-04 @ 18:40:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Info text här ...