Publicerat: / Milaya -12

Milaya 5 months

Så har då den lilla solstrålen blivit fem månader. Tänk att hon varit en central del av våra liv nu i fem månader och att vi redan börjar på den sjätte. Otroligt hur snabbt tiden går och ännu mera otroligt hur snabbt en liten utvecklas under så kort tid. Fast det ändå nu känns som om hon varit med oss länge, länge...
 
I måndags var det rådgivningsbesök på agendan. Så också vaccin.
Lilla Milaya var så duktig och grät bara några minuter efter varje spruta. (2 st.)
Rdg-tanten tyckte hon var stark och på god väg att sitta självständigt, t.ex....
 
5 Månader
 
Vikt: 7860g
Längd: 65,4 cm
 
Måste som vanligt skriva ner lite om hur Milaya har utvecklats, mest för min egen skull.
Senaste månaden har det hänt mycket!
Hon kan nu vända sig även från mage till rygg. Dock bara åt vänster. Så hon rullar sig runt men kommer aldrig tillbaka till utgångspunkten. Vilket resulterar i att hon mitt i allt är i andra sidan rummet. I början, när hon kom underfund med detta så var det jätteroligt att rulla iväg genom rummet. Nu hålls hon lite bättre på lekmattan igen.
Hon griper nu lätt tag i sin leksaker med bestämd hand och kan också flytta leksaker från en hand till en annan.
Hon försöker att dra in knäna under sig och ibland lyckas hon skuffa sig fram några cm åt gången. Ibland kan detta bli ganska många cm.
Sovandet har ibland varit en lyxvara, känns det som, den senaste månaden. Man kan nästan säga att hon halva måndaen sovit bra nattetid (med några matpauser) och andra halvan av månaden har hon varit vaken ofta och ibland upp till ett par timmar åt gången.  En vecka trodde mor i huset att hon skulle förgås av sömnbrist när Milaya var vaken varje timme, minst en gång, och även sov väldigt lite dagtid. Men inte så konstigt kanske så snabbt som dom små utvecklas!
Dagtid har hon de senaste veckorna även börjat sova utomhus! Men, inte längre stunder än inomhus, bara 30-45 minuter åt gången. Så mamma får inte mycket gjort...
Nu, dagarna efter vaccinet, har hon varit gnällig, så även nattetid, vaknat ofta, gnällt lite, somnat om. Börjar bli lite mammig nu, men kan också vara efter vaccinet, gissar jag.
I matväg verkar hon hittills äta allt som bjuds.
Har prövat oss på potatis, morot, blomkål, majs (på burk-storfavorit), majsvälling är mums, har även börjat ge välling av fyra sädesslag, funkar, och även sempers gröt (från 4 mån.) prövades på nyligen men var ingen favorit, prövar igen lite senare.
Fick idag pröva kyckling-batat ( på burk) vilket verkade passa henne i smaken.
Milaya & matäventyret fortsätter vartefter. =)
I klädstorlekar är det nu strl. 68 som gäller, även några 74. Märkte att även några pyjamasar i strl. 80 börjar vara passliga. Det beror så på märket på kläderna...
Vår lilla solstråle är fortfarande en fröjd att ha med sig, vartsomhelst. Alltid på gott humör när vi är ut på äventyr, om det så är till vänner, pizzerian eller bilfärd.
Man hör bra skillnad nu på hennes gnäll, gråt & kom och hjälp mig-ljud =)
I måndags kom det även ljud som kunde tolkas som mam-am-am. Men ögoblicket var tyvärr snabbt förbi, jag blev väl för exalterad!
Milaya har även hittat sina bästa röstresurser, hon skriker i högan sky, bara för att hon kan, det kan vara till leksaker eller varför inte till Milou också. Ljudet skär i mors öron men det är ju så roligt att lyssna när hon tar ton :)
Hon börjar ha långt hår, gissar på ca. 3 cm med lite längre och lite kortare inslag. Och gyllenblont verkar det vara till färgen.
Tanden som redan vid tre månader började skymta under tandköttet verkar ha kört fast där. Inget händer ännu på den fronten.
Överlag är det en väldigt pigg och oftast glad tjej som vi har. Är hon på gnällhumör så är det oftast en hel dag, antagligen vaknat på fel sida.
Pappa är en stor orsak till leenden när han kommer hem och visar upp sig på kvällskvisten, men just nu är mamma ändå den som tröstar bäst när det gäller. Men som lekkompis är pappa bäst.
Någon favorit leksak finns inte längre, utan allt är spännande. Skulle kanske vara bollen med en spegel och roliga ljud, om hon skulle behöva välja. Eller Milou, jätteintressant att följa varje steg han tar och hon skulle väldigt gärna vilja gripa tag i honom men han förstår att hålla sig några cm ifrån hennes viftande händer.
 
En liten solståle som ger mamma & pappa många chanser till diskussioner, skratt och förundran. Det är Milaya i ett nötskal =)
 
Milaya på sin femmånaders-dag.
 
 
 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Info text här ...